Persoane interesate

duminică, 18 februarie 2018

Globtrotter prin ținutul albinelor


A fost odată....

Pe cărarea îngustă străjuită de-o parte și de alta de salcâmi înalți, pașii lui șovăielnici se afundau în iarba moale și fragedă. Înainta cu greutate din cauza rănilor și a deshidratării. Nu mai pusese strop de apă în gură de două zile, pentru că nu întâlnise niciun izvor în cale. Razele soarelui ardeau cu putere și-i lăsaseră urme roșii și dureroase pe față. Îndura cu greu usturimea de pe brațe și de pe obrajii arși.
Călătoria aceasta începuse în urmă cu câteva zile și de atunci nu întâlnise țipenie de om în cale, ci numai dealuri și câmpii înverzite. Singurele vietăți zărite fuseseră doar roiurile de albine și păsărelele vesele din copaci.
Rezervele de mâncare și apă se terminaseră de acum două zile și de atunci începuse și calvarul: oboseala, epuizarea puseseră stăpânire pe trupul său.
Tălpile parcă îi luaseră foc, dar știa că dacă se va opri în iarbă pentru odihnă, nu va mai putea porni la drum. Era ca un motor ce odată oprit nu-și mai putea relua ciclul.
Parfumul amețitor al florilor de salcâm îi îmbăta nările, amețindu-l ca un drog.


Simțea că a ajuns la capătul puterilor. Efectiv, se târa... ca un animal hăituit, plin de răni, flămând și însetat...
În asfințitul însângerat i se păru că vede în depărtare zidurile înalte ale unei cetăți. Își adună ultimele puteri și cu dinții scrâșnind încercă să grăbească pasul. Preț de câteva minute merse cu ochii în pământ, îndârjit... Când ridică privirea văzu că nu se înșelase: la o azvârlitură de băț, în fața sa, erau porțile cetății. Pe frontispiciu citi numele: APIDAVA.
Își adună ultimele puteri și bătu epuizat cu pumnii în porțile masive. Nu mai apucă să vadă dacă cineva îi deschide, pentru că se prăbuși sleit, lângă poartă.

Deschise ochii și îi închise repede la loc. Albul incredibil al pereților îi dădea frisoane... sau poate era doar efectul insolației pe care o înfruntase.
Era întins pe un pat alb, alături pe o măsuță se afla o carafă plină cu apă și un recipient cu miere.
O infirmieră îmbrăcată și ea în alb, îl ajută cu blândețe să soarbă câteva înghițituri din apa proaspătă.
- Sunteți pe mâini bune, aici, zâmbi ea. Sunteți în Cetatea albinelor Apidava. Veți fi tratat numai cu leacuri pe baza de miere. Veți fi hrănit cu miere de salcâm, rănile vă vor fi unse numai cu unguente pe baza de miere pentru a vă regenera țesuturile, iar hidratarea o vom face cu apă vie de izvor. În cîteva zile veți fi pus pe picioare și gata de drum. Mierea albinelor de la Apidava face minuni...

Despre mierea de salcâm

Mierea de salcâm este o miere monofloră, semn că albinele au colectat nectarul unui singur tip de floare, adică cea de salcâm. Este transparentă, de o culoare galben-pal și își păstrează starea de fluiditate până la 2 ani, datorită conținutului mare de fructoză.
În comparație cu mierea polifloră, nu este atât de dulce, putând fi folosită și de diabetici (are conținut mic de zahăr), dar are o textură mult mai fină și mai delicată.
În mierea de salcâm se regăsesc peste 435 de substanțe, fiind un veritabil cocktail de vitamine B, fitohormoni, acizi organici, flavonoide.

Beneficiile consumului mierii de salcâm

- Afecțiuni respiratorii: tratează cu succes tusea, faringita, laringita, astmul, pneumonia, tuberculoza.
- Afecțiuni cardiovasculare: miocardită, tulburări circulatorii, endocardită.
- Afecțiuni digestive și hepatice: ulcer, gastrită, hiperaciditate gastrică, constipație, reglează tranzitul intestinal,  detoxifică și curăță ficatul, crește procentul de hemoglobină în sânge.
- Tonic nervos, ajută în insomnii, tulburări de memorie, reumatism.
- În alimentație nu modifică gustul ceaiului, al cafelei, al băuturilor, în general. Este un tonic general pentru sănătate. 
- Tonic pentru femei gravide, copii și persoane aflate în convalescență.

De pe Google adunate și-napoi la lume date - Remedii naturiste pe bază de miere de salcâm 

- Insomnie: 1-2 linguri de miere de salcâm diluate într-o cană de lapte călduț, se bea cu 5 minute înainte de a te pune în pat; calmează și liniștește sistemul nervos.
- Detoxifierea ficatului: 100-200 g miere de salcâm de 3 ori pe zi cu 1-2 ore înainte de masă.
- Constipație: până la 100 g miere dizolvată în apă caldă, înainte de masă sau între mese.
- Miocardita (inflamarea inimii): se face un amestec din 500 g miere pură, 2 lămâi, 2 gălbenușuri proaspete și 2 lingurițe de zahăr. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, lămâile se dau pe răzătoare și se amestecă cu mierea. Din amestecul rezultat se dă bolnavului câte o lingură de 3 ori pe zi cu 20 de minute înainte de mesele principale, timp de administrare 2-3 luni.


























Alimentație sănătoasă cu miere de salcâm Roua Florilor de la Apidava

Este alimentul ideal cu care să începi o zi perfectă. O felie de pâine prăjită, unsă cu unt și miere lângă o cană de ceai sau o ceașcă de cafea este o idee de mic-dejun gustos și hrănitor, care ne asigură necesarul de energie dis-de-dimineață. 
După ce de-a lungul anilor am încercat diferite tipuri de miere, cei de la Brander și Apidava mi-au trimis acum o săptămână pentru testare un recipient cu miere de salcâm Roua Florilor de 500 g.
Este un recipient extrem de simpatic, din plastic, ușor de manevrat și folosit, care poate fi utilizat ușor prin stoarcere sau presare, fără să riști să te murdărești.
Are un sistem anticurgere, ceea ce o face ușor de transportat în călătorii. Ambalajul este refolosibil și reciclabil.
Ei, bine, mierea de la Apidava are un gust diviiiin! Este atât de fină și delicată, cu o textură aerată și diafană, ca un nor pufos! Am folosit-o și la îndulcirea ceaiului și a cafelei, și am observat că nu modifică deloc gustul acestora.
Dar pontul cel mare este altul! Folosită la prepararea breakfast-ului, mierea de salcâm Roua Florilor de la Apidava, este o alegere desăvârșită! Credeți-mă, însă, pe cuvânt că niciodată expresia ,,a se topi în gură” nu a avut un înțeles mai profund, mai adevărat!


























Api-terapie pentru tenul tău!

Complexul de miere, ceară, propolis și lăptișor de matcă combinate într-un amestec eficient, după o rețetă tradițională, oferă hidratarea și îngrijirea naturală pentru orice tip de ten, dar și pentru podoaba capilară.
Astfel, specialiștii de la Apidava au pus bazele unei linii cosmetice, cuprinzând mai multe game cu ingrediente ce au la bază produse apicole de înaltă calitate.
Mai jos sunt câteva fotografii din broșura cu produse cosmetice Apidava.
De ce recomand mierea de salcâm Roua Florilor de la Apidava? Pentru că este... perfecțiune pentru papilele gustative!
Voi cum folosiți mierea de albine? Și în special pe cea de salcâm?



                         

                                  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu